Yoga Basics
 
Activeer je ontspanningsreflex

Yoga Basics

Yoga kent een gevarieerd aanbod en achtergronden.  Van morele richtlijnen, fysieke houdingen en ademhalings- oefeningen tot diepe meditaties.   Afhankelijk van de traditie en cultuur van waaruit je Yoga benaderd (Tibetaans, Indisch, Weters, etc…) streef je naar een verscheidenheid aan doelen.  Toch staat één concept vaak centraal:  ontspanning.

 

Vanuit de Yoga Basics cursus oriënteren we ons op twee oorsprongkelijke doelen.  Allereerst het lenig en soepel maken van spieren gewrichten, pezen en banden.  Zodoende werken we aan het verbeteren van de algehele gezondheid.  Binnen de Chinese geneeskunde is dit een cruciaal onderdeel.  Als tweede doel willen we de natuurlijke ontspanningsreflex van ons lichaam leren kennen.  Niet alleen leren ervaren maar tevens leren controleren.

 

Stress management

Ontspanning is iets wat je moet leren.  Immers is het niet A of B maar er zijn heel wat gradaties aan de mate van ontspanning.  Wanneer je in een houding (Asana) gaat, creëer je eigenlijk voor jezelf een stress situatie.  Hierdoor ervaar je spanning en gebeuren er de nodige fysiologische aanpassingen.  Bv. de adem die hoger gaat zitten, sneller wordt, spieren die zich aanspannen of een gevoel van angst of onbehagen bekruipt je.  Er treedt een fight or flight respons op.  Een stress reactie zeg maar.

 

Wanneer we in eerste instantie rustig observeren dan merken we dat na verloop van tijd deze spanning minder wordt.  De ontspanningsreflex treed op.  Dit is wat we allereerst willen leren herkennen.  Wat is spanning en wat is ontspanning?  Wanneer we goed weten op welke manier we spanning creëren  en hoe ontspanning aanvoelt kunnen we het hele proces leren beheersen.  We leren voelen hoe we spanning verhogen en we leren hoe de omstandigheden te scheppen waarin ontspanning kan gebeuren.  Dit is het basis concept van de Yoga Basics reeks.  Een vaardigheid die je de rest van je leven ten dienste zal zijn.

Multifunctioneel

 

Je leert tijdens deze cursus een basis set oefeningen die je helpen het lichaam soepel te maken en die je ondersteunen in het trainen van je ontspanningsvaardigheden.  Allereerst worden de oefeningen op de stoel uitgevoerd.  Specifiek aangepast naar een meer beperkte doelgroep.  Dit geeft je meteen de kans om te leren hoe je het niveau opbouwt.

 

Vervolgens gaan we naar de grond en wordt het voor onszelf al een stuk uitdagender om steeds weer die ontspanning te leren beheersen.  Aan de hand van een introductie in meditatie en een meer gevorderde ademhalingstechniek leren we een diepe staat van ontspanning creëren.  Ideaal om leniger te worden, rust te vinden en je eerste stappen op het pad van meditatie te zetten.  Deze cursus is een must voor iedereen die met mindfulness en body – mind technieken bezig is.

Adem


Wil je meer weten?

Direct Contact – WhatsApp:   06 – 436 18 451

Aanbod

Voor een specifieke invulling mbt locatie, doelgroep of andere factoren
stellen we graag ons aanbod af op uw wensen.
Prijzen zijn een indicatie voor bedrijfsmatige invulling. Afhankelijk van het aantal deelnemers of particuliere invulling kan hiervan afgeweken worden.

De Ervaring

Bijscholing / Workshop
  • Leer de volledige vorm en de aanpassingen om je patiënten beter te kunnen helpen.
  • Dagworkshop / Bijscholingscursus

INHOUD

Opbouw [5u les]
  • Stapsgewijze aanleren van de stoel variant afgestemd op de specifieke doelgroep.
  • Basis meditatie oefeningen om de opmerkzaamheid en concentratie te verhogen en de ontspanningsreflex te stimuleren.
  • Grondvorm met aanwijzingen voor een gevorderde beoefening. Incl. gevorderde ademhalingsoefening / meditatie techniek.