Medische Qigong
 
Ba Duan Jin

Ba Duan Jin

Ba Duan Jin ofwel de acht brokaten is misschien wel de meest bekende qigong vorm die er is. Hoewel er vele soorten qigong zijn en er een ontelbaar aantal vormen beschikbaar zijn voor de moderne beoefenaar van deze bewegingsleer, blijft deze specifieke set oefeningen zijn waarde doorheen de tijd behouden.

 

Ba Duan Jin is – net zoals andere vormen van qigong – in de eerste plaats een mind-body practice.  Alle training begint in je geest.   Een helder beeld van wat je aan het doen bent en een rustige geest zijn vereist om de oefeningen goed uit te voeren.  Toch is het in eerste instantie een erg fysiek helende vorm die door toevoeging van de adem en het meditatieve aspect een diepe interne werking heeft.  De vorm is daarbij gebaseerd op Chinees geneeskundige theorie.

 

Simpele vorm

Kenmerkend is het gemak en de simpliciteit van de oefeningen.  Hierdoor zijn de oefeningen makkelijk aan te passen aan de doelgroep en veilig uit te voeren.  Het zijn oefeningen van een lage intensiteit en kunnen makkelijk zelfstandig en op eigen tempo uitgevoerd worden. Dit versterkt het kost-effectieve karakter van deze manier van behandelen.  Het is makkelijk aan te leren en kan overal worden uitgevoerd.   Dit maakt van de Ba Duan Jin een uitermate geschikte vorm van preventieve en zelfs curatieve beweegmethodiek.

 

 

Doelgroepen zoals mensen met parkinson, dementie, cva, obesitas, etc… hebben allemaal baat bij deze bewegingsvorm.  De vorm wordt zowel in een zittende variant als in de staande versie aangeleerd. Hij is daarmee erg geschikt om met rolstoelpatiënten aan de slag te gaan. Je leert opbouw en moeilijkheidsgraad differentiëren.  Oud en jong vinden hun uitdaging in de verschillende manieren van uitvoering.

 

Effectief

Er is een ruim aanbod aan wetenschappelijk onderzoek die de waarde van deze vorm ondersteund.   Zo is er significante verbetering aangetoond op het gebied van slaapkwaliteit, balans, darmflora en algemeen genomen kwaliteit van leven. Maar ook specifiek gericht op bepaalde aandoeningen kan de Ba  Duan Jin zijn waarde tonen. 

 

Enkele voorbeelden hiervan zijn: een positief effect op de anti-oxidanten in het lichaam en de immuuncellen, wat zorgt voor een anti-aging effectPijn vermindering bij klachten van Osteoporose en kankerpatiëntenVerbetering in de functie van het hart en bloeddruk wat de kans op hartfalen en arteriosclerose verkleinde. Mentaal functioneren en geheugencapaciteit.  Denk maar aan positieve effecten bij depressie, angststoornissen of psychose.  Motorische stoornissen bij Parkinson patiënten.

 

Zie het volledige artikel voor de bijhorende literatuurlijst.

Blije Oma


Wil je meer weten?

Direct Contact – WhatsApp:   06 – 436 18 451

Aanbod

Voor een specifieke invulling mbt locatie, doelgroep of andere factoren
stellen we graag ons aanbod af op uw wensen. Prijzen zijn een indicatie voor bedrijfsmatige invulling. Afhankelijk van het aantal deelnemers of particuliere invulling kan hiervan afgeweken worden.

De Ervaring

Bijscholing / Workshop
  • Leer de volledige vorm en de aanpassingen om je patiënten beter te kunnen helpen.
  • Dagworkshop / Bijscholingscursus

INHOUD

Opbouw [5u les]
  • Stapsgewijze aanleren van de zittende variant afgestemd op de specifieke doelgroep.
  • Aanleren staande variant op eigen niveau met ondersteunende basisoefeningen voor een correcte stance.
  • Additionele oefeningen voor het benadrukken van bewegingsdetails en benoemen van de theoretische achtergrond.